Haaien op de Malediven

Ontdek de verschillende soorten haaien die je tegen kunt komen tijdens duiken op de Malediven

Soorten haaien

Ga je op reis naar de Malediven en ben je benieuwd welke haaien je er eigenlijk kunt vinden? We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

1. Walvishaai

De walvishaai is de grootste vis ter wereld en een van de meest geliefde haaien voor duikers en snorkelaars in de Malediven. Ze kunnen wel tot 12 meter lang worden en zijn ongevaarlijk voor mensen. Ze eten vooral plankton en kleine vissen.

2. Grijze rifhaai

Grijze rifhaaien zijn een van de meest voorkomende haaiensoorten in de Malediven. Ze zijn relatief klein, met een gemiddelde lengte van ongeveer 1,5 meter. Deze haaien zijn vaak te vinden rond koraalriffen en atollen. Ze zijn nieuwsgierig maar doorgaans ongevaarlijk voor duikers.

walvishaai

3. Witpunt rifhaai

Deze haai is herkenbaar aan de witte punten op zijn rug en vinnen. Overdag verschuilen ze zich vaak tussen de grotten en rotsen. Deze haaien zijn klein tot middelgroot, meestal niet langer dan 1,6 meter. Ze zijn een veelvoorkomende verschijning bij nachtduiken en kunnen van dichtbij worden gezien.

4. Zwartpunt rifhaai

Zwartpunt rifhaaien danken hun naam aan de zwarte uiteinden van hun vinnen. Ze zijn te zien in ondiep water, dichtbij koraalriffen. Deze haaien worden tot ongeveer 1,8 meter lang. Ze zijn vaak een van de eerste haaiensoorten die snorkelaars en duikers tegenkomen vanwege hun voorkeur voor ondiepe wateren.

5. Hamerhaai

De hamerhaai, met zijn kenmerkende T-vormige kop, is een van de meer zeldzame soorten die je in de Malediven kunt tegenkomen. Er zijn verschillende soorten hamerhaaien, waaronder de grote hamerhaai en de scalloped hamerhaai. Ze zijn te vinden in diepere wateren en staan bekend om hun schoolgedrag.

6. Verpleegsterhaai

De verpleegsterhaai is een grote haai die vaak in warme, ondiepe zeeën leeft. Ze zijn meestal bruin of grijs van kleur en kunnen tot vier meter lang worden. Overdag rusten ze op de bodem van de zee, en ’s nachts zoeken ze naar eten, zoals vis, krabben en schelpen.

7. Tijgerhaai

Tijgerhaaien hebben donkere strepen op hun lichaam, net als een tijger, vooral als ze jong zijn. Ze kunnen meer dan vijf meter lang worden. Ze jagen vaak ’s nachts en zwemmen dicht bij koraalriffen en kusten.

Duiken met haaien

Wanneer je gaat duiken in de Malediven bestaat er een grote kans dat je kunt duiken met haaien. Je komt ze namelijk relatief vaak tegen tijdens een duik. Er zijn een hoop atollen waar je ze kunt vinden. Bij bijvoorbeeld de Ari Atoll kun je nachtduiken maken en de witpunt rifhaaien vinden. Wil je duiken met walvishaaien? Neem dan een kijkje bij de Baa Atoll. Hier vind je overigens ook de mantaroggen. Wanneer je geen idee hebt van waar je moet beginnen, kun je altijd een van onze liveaboards boeken. Tijdens deze trip van 11 dagen maken we 3 duiken per dag en laten we je alle duiklocaties zien.

Bescherming van haaien

De Malediven is de ultieme locatie voor het spotten van haaien, dus de regering wil ze dan ook erg graag beschermen. In 2010 hebben ze visserij op haaien verboden, wat natuurlijk goed is voor de haaienpopulaties. Ook is dit belangrijk voor de toerisme wat op de haaien afkomt. In de Malediven vind je ook verschillende reservaten voor haaien. Dit biedt bescherming en een plek waar ze zich kunnen voortplanten. Ook zorg het ervoor dat de toeristen ze zo min mogelijk kunnen lastigvallen.

Wil je duiken met haaien?

Ontdek dan onze unieke liveaboard op de Malediven. Tijdens deze trip ben je 11 dagen onderweg en maak je 3 duiken per dag. We willen je graag de beste duiklocaties laten zien en je een bijzondere ervaring bieden.

haaien