Schildpadden

De oudste dieren op aarde, maar helaas een bedreigde diersoort.

Zeeschildpadden op de Malediven

De Malediven kent grotendeels twee verschillende soorten schildpadden. Namelijk de Karetschildpad en de groene zeeschildpad. Deze schildpadden zijn vaak te vinden in de koraalriffen en ondiepe wateren rondom de eilanden. De Malediven is een goede plek voor de schildpadden, omdat ze hun eitjes in het zand kunnen leggen. Schildpadden keren vaak terug naar de stranden waar ze zelf zijn uitgekomen om hun eieren te leggen, wat meestal gebeurt tijdens het broedseizoen, dat varieert per soort. De stranden van de Malediven bieden geschikte omstandigheden voor het leggen van eieren, zoals zachte zandstranden en een warm klimaat.

Waar kun je ze spotten?

Wanneer je gaat snorkelen of duiken op de Malediven kun je schildpadden tegenkomen. De Malediven heeft verschillende locaties waar je ze kunt zien. Een populaire plek is het Baa Atoll Marine Protected Area. Daar vind je grote schildpadden. In principe vind je ze overal, ook in het ondiepe water. Hier vind je dan de karetschildpadden. De schildpadden zwemmen graag langs de koraalriffen.

Schildpadden zien tijdens een liveaboard

Duiken met zeeschildpadden op de Malediven is een van de meest bijzondere ervaringen die je kunt hebben als duiker. Tijdens het duiken op de Malediven kun je schildpadden tegenkomen die zich voeden met koraal of zeewier, of gewoon rustig door het water bewegen. We hebben een aantal voorbeelden voor je.

Een bedreigde diersoort

Zeeschildpadden behoren tot een van de oudste reptielen van de wereld en tegenwoordig zijn ze een bedreigde diersoort. De grootse bedreiging is dat hun leefgebied wordt vernietigd. Schildpadden kunnen hun eitjes nergens meer neerleggen doordat het zeewater vervuild. Er zijn nog een aantal andere factoren die meespelen. Denk aan toerisme of visserij. Ze raken daardoor verstrikt in netten of plastic. Gelukkig zijn er organisaties zoals het WWF die bedreigde diersoorten willen beschermen. Zij zorgen ervoor dat er genoeg plek is voor de eitjes.

Hoe lang kan een schildpad leven?

Schildpadden kunnen super lang leven. Hoewel de exacte levensduur van zeeschildpadden moeilijk vast te stellen is, wordt aangenomen dat ze onder natuurlijke omstandigheden 50 tot 80 jaar oud kunnen worden. Er zijn een aantal schildpadden zelfs meer dan 100 jaar oud geworden. Het licht echter aan hun leefomgeving.

Schildpadden van dichtbij bekijken?

Ontdek dan onze unieke liveaboard op de Malediven. Tijdens deze trip ben je 11 dagen onderweg en maak je 3 duiken per dag. We willen je graag de beste duiklocaties laten zien en je een bijzondere ervaring bieden.
haaien